Campanyes

Situació · L'Assut en el seu context històric · Campanyes

Al llarg de les primeres tretze campanyes d’excavació, la intervenció arqueològica s’ha desenvolupat exclusivament en la zona més elevada del turó de L’Assut, havent-se intervingut en dos sectors molt concrets: una àrea d’hàbitat integrada per un barri d’almenys 10-12 vivendes, el Barri Nord, i una àrea defensiva integrada per una torre-muralla.
Les dues primeres campanyes (2000 i 2001) van servir bàsicament per definir aspectes genèrics, com l’estat de conservació del jaciment i la seva superfície d’ocupació, mentre que la campanya del 2002 va permetre clarificar algun aspecte concret del jaciment, com ara la seva seqüenciació cronològica o el perímetre del sistema defensiu.
A partir del 2003, la intervenció va incidir sobretot en l’estudi del sistema defensiu i el seu enllaç amb la zona d’hàbitat, documentada al sector nord del turó.
Durant les campanyes del 2004 i 2005, es van identificar nous recintes al Barri Nord (A14 i A15) i es va poder documentar el punt d’enllaç entre l’àrea d’hàbitat i el sistema defensiu, una zona on es van poder constatar els nivells d’ocupació més antics documentats a l’assentament. Es va confirmar l’existència d’una planificació urbanística prèvia a la construcció del poblat ibèric.
Les tasques previstes per a la campanya del 2006, 2007 i 2008 es centraven exclusivament en l’excavació del sector sud del sistema defensiu de l’Assut, el sector que anomenem T3, un espai on des de la campanya del 2004 s’intuïa l’existència d’una torre de planta circular. Es va determinar l’existència d’un nivell de cremació vinculat a l’incendi amb el qual hauria finalitzat l’ocupació del recinte. Com a testimoni d’aquest moment d’abandonament sobtat també es va poder localitzar in situ la presència de la columna central de fusta, completament carbonitzada però molt ben conservada. Es va recuperar també un repertori moble divers i variat, com alguns fragments de vaixella grega de l’àtica i certs instruments metàl·lics (ast, fíbula, llança, ganivet, podall) que venien a confirmar el caràcter diferencial i distingit de l’edifici, tractant-se molt probablement de l’espai domèstic vinculat a l’elit del poblat.
Durant la campanya del 2009, l’eix central de la intervenció fou l’excavació del sector sud de l’assentament, una àrea on es va poder identificar l’existència d’una sèrie d’estructures que semblen delimitar el tancament del poblat per aquesta banda, així com un àmbit de funcionalitat indeterminada.
En les campanyes de 2010 i 2011 es van excavar les estructures d’hàbitat localitzades a la zona central de l’assentament i la zona de davant de la torre, on a banda de la trinxera de la Guerra Civil, es va poder excavar un nivell d’incendi anterior a la construcció del sistema defensiu. Amb aquestes dues campanyes es va ampliar l’horitzó cronològic de l’assentament, fent que la ocupació s’allargués fins a meitats del segle I anE. Així mateix durant la campanya de 2011 i 2012 es van excavar els nivells de fonamentació d’algunes cases del Barri Nord, concretant la data de bastiment d’aquest complex d’hàbitats i descobrint noves estructures que semblen trobar-se fora del tancament actual del poblat.
Tot plegat, obre la porta a noves hipòtesis sobre la concepció urbanística del poblat, sobretot a l’hora de determinar la superfície concreta que ocupa l’assentament i la seva possible extensió tant per la vessant sud com per la vessant nord del turó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada